--

30 Kasım 2008 Pazar

Turk Kelimesi (etimoloji)

Türk kelimesi nereden gelir, ne anlama gelir bununla ilgili bir araştırma yaptım ve sizlere sunuyorum.
Türk sözcüğünün kökeni ve anlamı kesin olarak açık değildir. 10.yy ait Uygurca metinlerde Türk "güç, kuvvet" anlamında kullanılmıştır. Ancak Göktürk Kağanlığı'nın çözülmesinden iki küsür yüzyıl sonrasına ait olan bu kullanımın, siyasi/tarihi bir referansa sahip olması olasılığı güçlüdür. (Örneğin günümüzde Osmanlı sözcüğü de, Osmanlı tokadı deyimindeki gibi, "eski zaman tarzında, oturaklı, güçlü" anlamında kullanılmaktadır. Ancak bundan, Osmanlı sözcüğünün köken itibariyle "güçlü" vb. anlamına geldiği sonucu çıkmaz.)
En büyük insan topluluğu anlamına geldiği de ileri sürülmektedir.

Türk sözcüğüne ilişkin diğer yaygın hipotez, Orta Asya Türkçesinde (OAT) "kök, soy, asl, ırk" anlamına gelen tür sözcüğüyle ilişkili olduğudur.


Bu durumda belki "bir kökten çıkmak, bitmek, türemek" anlamında bir *tü- fiil kökü varsayılabilir. Buna göre OAT tüp (kök), tüğ (bir kökten çıkan şey, kıl, tüy), tür (kök, asl, ırk) ve belki tükemek (tamamen bitmek) aynı kökün türevleri olmalıdır. Tür-(ü)k ise "belli bir soydan gelen" ya da "ortak bir atadan türeyen" anlamına gelmektedir. Burada bazı kaynaklarda tanrının soyundan tanrının türünden olduğu çokca belirtilmiştir.

Eski Türk inancında ortak ata (dişi kurt) mitinin oynadığı merkezi rol gözönüne alınırsa, Türk etnoniminin de bu mitolojik geçmişe atıfta bulunması akla yakın görünmektedir.

Türk Dünyadaki en asil soy olarakta tanımlanmaktadır.
KAYNAK: tr.wikipedia.org

2 yorum:

İlyas BAT dedi ki...

o emitoloji değil etimoloji

TürkAtak dedi ki...

ilyas bat; hatamız için özür dileriz, düzeltilmiştir

Yorum Gönder

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template