--

22 Aralık 2008 Pazartesi

Asala Suikastleri-Yilmaz Colpan Suikasti

Suikastinin yıldönümünde Yılmaz Çolpan'ı hatırlatmak istedim;

Paris'te bir suikast sonucu hayatini kaybeden Turizm ve Tanıtma Müşavirimiz Yılmaz Çolpan, 13 Mayıs 1928'de Gönen’de doğdu. İlk ve ortaöğreniminden sonra Ankara'da Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Fransızca bölümünden mezun oldu. 1951 yılında Basın Yayın Genel Müdürlüğünde mütercim olarak çalışmaya başladı.

1970 yılında Paris'e Basın Ataşesi olarak giden Çolpan, 1971-1974 yıllarında da Brüksel'de Turizm ve Tanıtma Ataşesi olarak görev yaptı. 1975 yılında yurda döndü, Tanıtma Genel Müdür Muavinliği görevini yürüttü ve ertesi yıl Tanıtma Genel Müdürü oldu. Turizm Bakanlığının en yetenekli ve dinamik görevlilerinden biri olarak tanınıyordu.

İki bucuk yıldan beri Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği Turizm ve Tanıtma Müşavirliği görevinde bulunan Çolpan, 1981 yılında Ankara'ya dönecekti.

Yılmaz Çolpan, 28 yıldır devlet hizmetindeydi. Çok çalışkan ve takdir edilen bir yüksek görevlimizdi. Paris'te de çok başarılıydı. 22 Aralık 1979 tarihinde Champs-Elysees caddesinde bürosunun bulunduğu 94 numaralı bina önünde ASALA Mensubu Ermeni bir terörist tarıfından uğradığı silahlı saldırı sonucunda şehit edilmiştir. Öldürüldüğünde 51 yaşındaydı. Evli ve biri 16, diğeri 8 yaslarında iki kız çocuk babası idi.

(fakulteler.atauni.edu.tr)


Kısaca Asala;

Ermeni aşırı sol terör örgütü, bağımsız bir Ermenistan devleti kurulması ve 1915 yılında gerçekleştiği iddia edilen sözde ermeni soykırımının kabul ettirilmesi için çalışmıştır. 1975 yılında Beyrut'ta kurulmuş ve birçok Türk diplomata suikast düzenlemiş ve bombalı saldırılara kalkışmıştır. Birçok terör eylemine rağmen ABD, Avrupa Birliği, Rusya, Birleşik Krallık tarafından terör listelerine girmemiştir.

(wikipedia)

1 yorum:

Adsız dedi ki...

asalanında ermenilerinde a... sokim :(

Yorum Gönder

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template