--

28 Kasım 2008 Cuma

Osman Pasa ve Plevne Marsi

Gazi Osman Paşa 93 harbinde 145 günlük Plevne Savunmasını komuta etmiş ve direnişiyle askerlik tarihine geçmiş, türkülere konu olmuş, müdafaa hattı stretejileriyle esir bulunduğu dönemde Rus çarından bile saygı görmüş, dönemin tüm komutanları tarafından örnek alının ünlü bir Türk komutanıdır.




1877 yılında Nikoleyeviç komutasındaki Rus ordusu tuna nehrini geçerek Osmanlı topraklarında ilerlemeye başladı. Osman Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu rus birliklerine karşı savunma hattı kurmak amacıyla Niğbolu kentine doğru yola çıktı. Osman Paşa'dan önce davranan Ruslar Niğboluyu ele geçirdi. Bunun üzerine Osman Paşa, Plevne şehri üzerine savunma kurdu. Ruslar Plevne'yi bombaladılar, şehir üzerine taarruza geçtiler ancak yinede Osman Paşa savunmasını yıkıp şehri ele geçiremediler. Çaresiz kalan Rus ordusu Plevne şehrini kuşattı ve şehrin dışarıyla olan tüm bağlantılarını kesti. Aynı zamanda İstanbul'a doğru yürüyen Rus ordusu Yeşilköy önlerine kadar geldi.


Plevne şehrinde erzak tükenince ve Osman Paşa düşmanın Yeşilköy önlerine kadar geldiğini öğrenince Plevne şehrinde bulunan, 50.000'e yakın askerini taarruza kaldırdı. Düşman cephesini yaran Osman Paşa İstanbul yolu açılmışken bacağından aldığı yarayla düşmana esir düştü. Daha sonra kıvrak zekasıyla düşmandan kaçıp İstanbul'a gelmeyi başardı ve bunun üzerine Osman Paşa'ya Gazilik ünvanı verildi.

Plevne savunmasında Rus ordularının, Osmanlı ordusunun 5 katı olduğunuda unutmamak gerek. Sonraları bu kahramanlık türkülere döküldü. İşte Plevne Marşı'da bunlardan biri;


Tuna Nehri akmam diyor,
Etrafımı yıkmam diyor,
Şânı büyük Osman Paşa,
Plevne’den çıkmam diyor.

Karadeniz akmam dedi.
Ben Tuna’ya bakmam dedi.
Yüz bin Moskof gelmiş olsa,
Osman Paşa korkmam dedi.

Kılıcını vurdu taşa,
Taş yarıldı baştan başa,
Şânı büyük Osman Paşa,
Askerinle binler yaşa.

Düşman Tuna’yı atladı,
Karakolları yokladı.
Osman Paşanın kolunda,
Beş bin top birden patladı.

Ve Plevne Marşı'nın diğer bir tabirle Gazi Osman Paşa Marşı'nın canlı versiyonu;



0 yorum:

Yorum Gönder

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template